71.58 F
New York
July 27, 2024
Любопитно

Как да заточим японските ножове?

Ако вече сте си купили хубав комплект японски кухненски ножове, очевидно смятате, че качеството е важно. Поддържането на ножовете остри е от съществено значение за запазване на тяхното предназначение и инвестиция. Заточването на японските ножове е също толкова важно, колкото и закупуването на висококачествен комплект, и за щастие не е прекалено трудно. С правилното заточване можете да гарантирате, че японските ви ножове ще останат ефективни и ще ви служат добре в кухнята.

Защо да купим японски нож?

Японските ножове са инвестиция, която си заслужава, за всеки готвач или страстен кулинарен любител. За да защитите тази инвестиция, е задължително да се грижите отлично за ножовете си. Заточването на кухненските ножове с помощта на шлифовъчен камък е съществена част от този процес. Но то трябва да се извършва по определен начин, за да не повредите остриетата си, докато ги заточвате. 

Преди да продължим, нека да разгледаме защо толкова много хора предпочитат кухненски ножове, произведени в Япония. Преди да проучите най-добрите техники за заточване на японски ножове, имайте предвид, че една от основните причини, поради които хората толкова много обичат тези ножове, е, че те са едновременно здрави, дълготрайни и леки, като същевременно имат невероятно остро острие. Ако прекарвате много време в кухнята – независимо дали сте професионалист, или просто любител на готвенето – това може да има огромно значение.

Когато използвате японски нож, ще имате усещането, че ножът върши цялата работа вместо вас – и в известен смисъл е така. Експертният дизайн на ножа го прави лесен за работа, независимо как режете. Остриетата на японските кухненски ножове обикновено са по-тънки, но по-твърди, което означава, че при правилна грижа те трябва да издържат дълги години.

Как се заточва японски нож?

Заточването на японски ножове не е трудно, но изисква изпълнение на задачата по определен начин. Почти винаги се препоръчва заточването на кухненски нож с камък, защото те са специално проектирани да гарантират, че ножът ви е изключително остър, като същевременно не увреждат острието му. Затъпените остриета могат да доведат до:

  • Повече изхвърлена храна;
  • По-малко атрактивно представяне на храната, особено когато използвате сурови храни;
  • Повишена вероятност от нараняване;
  • По-дълго време за подготовка;
Свързани теми:  Препарат за мебели за универсално, дълбоко почистване

Колкото по-тъп е ножът, толкова по-трудно е да го наточите отново. Ако не сте сигурни дали е време да наточите японския си нож, вземете лист копирна хартия и се опитайте да го разрежете с ножа. Уверете се, че започвате от петата на ножа и режете чак до върха. Така ще проверите цялата дължина на острието. Ако работата не е бърза и лесна, значи е време за ново заточване.

1. Ообърнете внимание на вида на шлифовъчния камък

Точилните камъни се предлагат с различна зърнометрия. Ако камъкът ви е среден или едър, трябва да го накиснете във вода за около 15 минути, но ако е фин, просто го изплакнете на ръка с малко вода. Ако разполагате с основа, задължително я използвайте, за да ви е по-удобно по време на процеса. Ако заточвате кухненски нож с шлифовъчен камък и без основа, не забравяйте да го поставите върху мокра кърпа, за да не се движи, докато заточвате ножа.

2. Разположете правилно пръстите си

За да заточите японските ножове по правилния начин, уверете се, че показалецът ви е поставен върху гърба на ножа, а палецът ви е върху плоската страна на острието. Останалите пръсти трябва да са разположени около дръжката, за да можете да хванете добре ножа. Когато гледате надолу към ножа спрямо шлифовъчния камък, той трябва да е под ъгъл от 45 градуса. Докато заточвате, постепенно премествайте пръстите си, притискайки ръба нагоре по острието, за да заточите всяка част от острието до върха. Японските ножове обикновено имат 15-градусов ъгъл от всяка страна, ако са двойно скосени, и около 20 градуса, ако са единично скосени.

Може да са необходими няколко опита, за да сте сигурни, че сте разположили правилно ръцете и пръстите си при заточването, но е важно да го направите правилно, така че работата да бъде свършена ефективно и ножът да остане остър възможно най-дълго време.

Свързани теми:  Жизненоважната роля на ADR транспортните услуги: Безопасно превозване на опасни материали

3. Уверете се, че тялото ви е в правилна позиция

За да се чувствате комфортно, докато точите ножа си, дръжте раменете си изправени спрямо шлифовъчния камък и се уверете, че тялото ви е добре отпуснато. Трябва да използвате ръката, с която държите ножа, за да прокарате острието, а след това да повдигнете ножа, поставяйки го на първоначалното място, преди да продължите процеса.

След като на ръба на ножа се появи малка грапавина от страната, противоположна на заточваната, обърнете ножа и заточете другата страна. Когато заточвате японски ножове, не забравяйте да държите острието на ножа близо до ръба на камъка за заточване през цялото време.

4. Завършек на процеса

Когато сте наточили и двете страни на острието, можете да вземете точило или хонингова стомана и да го заострите или да използвате камък с много висока зърнометрия и да повторите процеса, за да стане хубаво и гладко и за да сте сигурни, че не сте забравили някое място. След като процесът на заточване приключи, продължете и изплакнете добре ножа, за да се отървете от праха и песъчинките, след което го избършете с чиста и суха кърпа. След като стигнете до този момент, ножът е готов да бъде използван отново!

Заключение

Заточването на японски ножове не е трудно, но изисква практика и е от съществено значение за извличане на максимална полза от вашите ножове. Без остър кухненски нож процесът на готвене е много по-труден и вероятно няма да доведе до резултатите, на които сте се надявали, което означава, че в крайна сметка никой няма да се наслади толкова на храната. Както за професионалните готвачи, така и за любителите  които обичат да са в кухнята, е задължително да научат как да заточват всички видове японски ножове, ако искат да получат резултати, които ще им харесат.

Related posts

Непредвидени ситуации, при които преводаческите услуги се превръщат в необходимост

Габриела Иванова

Онлайн казино игри: Как да изберем правилната стратегия

Габриела Иванова

Препарат за мебели за универсално, дълбоко почистване

Габриела Иванова