71.31 F
New York
May 30, 2024
Любопитно

Кой пулс е нормален?

Как да разберем кой пулс е нормален?

Нормалният пулс в покой трябва да бъде между 60 и 100 удара в минута, но може да варира от минута на минута. Вашата възраст и общо здравословно състояние също могат да повлияят на пулса ви, така че е важно да запомните, че „нормалният“ пулс може да варира от човек на човек.

Пулсът, който може да се усети на китката, обикновено е същият като пулса в минута. Но кой пулс е нормален?

Пулсът показва колко бързо сърцето изпомпва кръвта през тялото ни. Почивката, вълнението, външните влияния и заболявания могат да повлияят на пулса и да го променят трайно. Разберете кои стойности са нормални и колко висок може да бъде пулсът.

При възрастни пулсът в покой е около 60 до 80 удара в минута. Той може да варира и да бъде в по-ниска или по-висока граница в зависимост от времето и времето на деня. Например спортистите често имат по-нисък сърдечен ритъм в покой, тъй като сърцето им е тренирано по такъв начин, че да може да изпомпва повече кръв в главната артерия с един замах. Лекарствата и сърдечните заболявания също могат да бъдат други причини за ниска сърдечна честота в покой. В зависимост от нивото на тренировка в сърцето ви и симптомите или сърдечните заболявания, сърдечната честота в покой под 40 се счита за твърде ниска. За организма става опасно, ако в допълнение към ниския пулс се появят и други симптоми като замаяност, умора, задух или припадък.

Свързани теми:  Топ 5 цветя за вашата приказна сватба

Високият пулс, известен също като тахикардия, може да бъде причинен от кофеин, стрес или различни заболявания. Например пулсът в покой се увеличава с повишена температура и някои заболявания на щитовидната жлеза. Тъй като високият пулс може да бъде и предупредителен сигнал за сърдечна аритмия, Deutsche Herzstiftung eV препоръчва редовно да измервате пулса си. „Важно е да се изясни дали пулсът е постоянно твърде висок. Въпреки това пулсът в покой над 100 трябва винаги да се проверява от лекар “, съветва сърдечният специалист от Германската сърдечна фондация проф. Д-р. мед. Томас Майнерц. Пулсът в минута обаче също зависи от възрастта и пола. При жените пулсът обикновено е малко по-бърз, отколкото при мъжете. Стандартните стойности на пулса в покой са:

•             Новородени бебета: 120 до 140

•             Бебета: 100 до 120

•             При по-големи деца и юноши пулсът в покой е около 80 до 100

•             Възрастна възраст: 60 до 80 (при възрастните сърдечната честота в покой може да се повиши отново леко).

Related posts

Интериорен дизайн на апартаменти: Вашето ръководство за създаване на мечтан дом

Габриела Иванова

Каква е разликата между пасища и пасбища

Кухненска техника с транспортни дефекти: Изгодна инвестиция за вашия дом

Габриела Иванова