66.25 F
New York
May 9, 2024
Любопитно

Как да планираме храненето си при диабет

За хората страдащи от диабет е много важно правилното хранене. То трябва да бъде организирано по такъв начин, че да не води до увеличаване нивата на кръвната захар. Диабетиците са наясно с рисковете пред тях от този проблем и повечето дисциплинирано спазват определената им диета.

Диабет и преддиабетно състояние

Ако имате диабет, нивата на кръвната ви захар (глюкоза) са твърде високи. Глюкозата идва от храните, които ядете. Клетките на вашето тяло се нуждаят от глюкоза за енергия. Хормон, наречен инсулин, помага на глюкозата да навлезе в клетките ви.

При преддиабетно състояние тялото не произвежда инсулин или не го използва добре. Без достатъчно инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта и причинява високи нива на кръвната захар.

Преддиабетно състояние означава, че нивата на кръвната ви захар са по-високи от нормалното, но не достатъчно високи, за да се диагностицира диабет. Това състояние е опасно за здравето, но може да се овладее чрез индивидуален подход и правилно хранене.

Хранене и кръвна захар

Основният източник на глюкоза в човешкия организъм са въглехидратите. Храни с високо съдържание на въглехидрати са бонбони и сладкиши, газирани напитки, хляб и бял ориз. Колкото повече въглехидрати ядете, толкова по-високо ще бъде нивото на кръвната ви захар.

Независимо дали имате диабет тип 1 или тип 2, правилният избор на храна е важен начин да поддържате кръвната си глюкоза на ниво, което е здравословно за вас. Когато контролирате кръвната си захар, вие намалявате шансовете си да имате сериозни здравословни проблеми от диабет, като загуба на зрение и сърдечни проблеми.

Свързани теми:  Клубни футболни екипи и аксесоари - страст и гордост за феновете

Също така, ако сте в преддиабетно състояние или сте изложени на риск от диабет, консумирането на полезни храни, които поддържат нивата на кръвната ви захар в нормите, може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2 по-късно.

Диета при диабет

Няма конкретна диета или план за хранене, който да работи за всички. Вашият домашен лекар може да създаде най-добрия план за хранене за вас. Планът ще вземе предвид:

  • Всички лекарства, които приемате;
  • Вашето тегло;
  • Всички други здравословни проблеми, които имате;
  • Вашият начин на живот и вкусове.

Всички хранителни планове за диабет имат няколко общи неща, включително консумирането на правилните храни с определено количество в точното време.

Правилно хранене при диабет

Правилно хранене при диабет изисква да се консумират разнообразни здравословни храни от всички хранителни групи:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Пълнозърнести храни, като пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, ечемик, киноа и овес;
  • Протеини, като постно месо, пилешко, пуешко, риба, яйца, ядки, боб и леща;
  • Обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, като мляко, кисело мляко и сирене.

За да поддържате кръвната си захар под контрол, може да се наложи да намалите определени храни и напитки. Това не означава, че има забранени храни при диабет. Но част от тях ще трябва да ги приемате по-рядко или в по-малки количества.

Свързани теми:  Топ 5 цветя за вашата приказна сватба

Внимавайте със следните храни:

  • Храни и напитки с високо съдържание на въглехидрати, като сладки, бонбони, бисквити, торти, сладолед, подсладени зърнени храни и консервирани плодове с добавена захар;
  • Напитки с добавени захари, като сок, газирана вода и енергийни напитки;
  • Бял ориз, хляб и тестени изделия – особено тези, направени с бяло брашно;
  • Нишестени зеленчуци, като бели картофи, царевица и грах;
  • Пържени храни и други храни с високо съдържание на наситени трансмазнини;
  • Храни с високо съдържание на сол;
  • Алкохол. Ако пиете, трябва да пиете умерено.

Ако имате диабет, важно е да приемате правилното количество храна всеки ден. Вашият хранителен план ще включва какви и колко храни да консумирате, така че да получите точното количество въглехидрати във всяко хранене или лека закуска. Научете се как да изчислявате въглехидратите и да измервате храната си.

Храненето в точното време също е важно. Ще се наложи да планирате редовни, балансирани хранения, за да избегнете нивата на кръвната захар, които са твърде високи или твърде ниски за вас. Яденето на приблизително еднакво количество въглехидрати на всяко хранене може да бъде полезно.

Вашият план за хранене също ще ви научи как да се придържате към плана си у дома и когато се храните навън.

Здравословното хранене, за да контролирате кръвната си захар, изисква известно усилие. Но наградата е шанса да живеете здравословен живот с диабет.

Related posts

Вдъхване на нов живот на електрически уреди с дефекти при транспортиране

Габриела Иванова

Топ 5 цветя за вашата приказна сватба

Габриела Иванова

Избор на правилния магазин за крепежни елементи: изчерпателно ръководство

Габриела Иванова