May 8, 2024
Финанси

Кога и за какво теглим най-много бързи кредити?

Последните години сътресенията в икономиката оставиха много българи на ръба на оцеляването. Анализи показват, че голяма част от населението няма никакви спестявания – или така наречените „бели пари за черни дни“. В ситуация на много несигурност не е изненадващо, че редица домакинства гледат на бързите кредити Vivus като на спасителен финансов механизъм, без който не може. 

Предвид липсата на спестявания не е трудно да се предвиди, че семейният бюджет ще поддаде при възникването на неочаквани разходи. Според национално представително проучване на „Trend“ за 2023 г. една четвърт от българите са ползвали бърз кредит, като те идват от всички части на обществото по отношение на възраст, пол и местожителство. Тяхната възраст варира между 30 и 60 години. Основните представители притежават средно или висше/полувисше образование. Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Почти половината от анкетираните имат достъп до банково кредитиране, но предпочитат бързите кредити заради бързината и удобството на услугата. 82% имат зад гърба си до три кредита. Едва 34% от участниците са се ограничили само до един бърз заем.

В последно време придобива популярност така нареченият безлихвен кредит. Характерното за него е, че предлага 0% лихва. С други думи връщаш точно толкова, колкото си взел, без оскъпяване. Той обикновено не е обвързан с такси и комисионни.

Кои възрастови групи се възползват най-често от бързите кредити?

Най-активните потребители на този вид услуга са във възрастовия диапазон 40-49 години, следвани от представителите на възраст между 30 и 39 години. Забелязва се тенденция по-младото население да търси финансова подкрепа. 13% от потребителите са на възраст между 18 и 29 години. При разпределение по половете се наблюдава лек превес за мъжете – 52% – срещу 48% за жените.

Свързани теми:  Как да разбера iban на картата си

Сред респондентите бързината (83%) и удобството (49%) са отчетени като основни предимства на бързите кредити, а не липсата на алтернатива.

Сред другите причини хората все по-често да посягат към бързите кредити са шансовете за одобрение за по-висока сума при последващи заеми (28%) и възможността за онлайн кандидатстване (22%), включително през уикенда. В проучването са взели участие 800 лица на възраст над 18 години.

В 90% от случаите българите плащат навреме бързите си кредити. Те най-често изплащат заемите си за период от половин до една година. Не е рядкост посоченият срок на изплащане да бъде между три и шест месеца.

Кога най-често теглим бързи кредити?

Не би трябвало да е изненада за никого, че най-голям ръст при вземането на бързи кредити се отчита през летните месеци и преди големи празници като Коледа и Великден.

Причините са ясни. Лятото е известно като отпускарския сезон. Топлото време е страхотна предпоставка за почивка на морето или планината. Хората с по-ниски доходи също не пропускат тази възможност, просто избират по-кратък престой.

По отношение на празниците, всички знаем, че новогодишните приготовления са свързани с много разходи. В тях са включени трапезата, подаръците и пътувания до различни дестинации. Наблюденията на финансовите експерти отчитат една добре позната практика всичко да се купува в последния момент, което може значително да натовари бюджета.

Свързани теми:   Как да се справите със задълженията по кредитните карти при финансова криза

За какво най-често теглят бързи кредити младите хора?

Младите хора посягат към бързите кредити по различни причини. Покупка на техника (38%) и ремонтни дейности (36%) са двата най-разпространени отговора сред участниците, следвани от покриване на битови нужди (27%) и пътуване/почивка (21%).

Например, профилът на потребител с бърз кредит за покупка на техника отговаря на следните характеристики: мъж, живеещ в областен град, с висше образование, на възраст между 35 и 50 г.

Не са редки случаите, в които хора опират до заеми с цел развлечение (6%), хазартни дейности (4%), както и организиране на семейни празници и други събития (13%). Като цяло парите се взимат с идеята да подобрят качеството на живот. Рефинансирането на друг кредит и ползването на здравни услуги също фигурират сред избора на участниците.

Традиционно най-лошият месец по отношение на събираемостта на задълженията е септември, когато краят на почивката се припокрива с началото на учебната година.

Финансовите консултанти съветват платците добре да премислят покупките си и да се възползват от услугите на дружествата за кредитиране само в спешни ситуации. Разумното харчене трябва да е съчетано със заделяне на средства за „черни дни“, както и инвестиране на част от спестяванията.

Related posts

Кредитиране: Как да го използваме разумно?

Габриела Иванова

 Как да се справите с задълженията по кредитните карти при загуба на работа и намален доход

Габриела Иванова

Kак да намеря лихвар

Мила Иванова